 |
Szczep Piechowice Forum Szczepu Piechowice
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ufoludek
Administrator
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 21:20, 30 Paź 2006 Temat postu: Biwakowe menu, czyli vademecum kucharskie i nie tylko. |
|
|
W tym temacie można umieszczać przepisy, które łatwo i przyjemnie można zrealizować na ognisku oraz na małej kuchni (takiej biwakowej) Można też pisać o, i piosenki które śpiewamy przed jedzeniem. Opisujemy też podstawy Savoir vivre'u, ale takiego harcerskiego czyli: np nie jemy przed spiewaniem.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Ufoludek dnia Nie 15:07, 05 Lis 2006, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
phm. Łukasz Strąk
RANGA: ćwik
Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 13:17, 31 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
No chyba najprostrzym i najcześciej wykonywanym posiłkiem na ognisku jest zupa. Przepis jest znany ale sztuka tkwi jak chyba w każdej potrawie na odpowiednim przyprawieniu.
Przepis:
1) Zagotować wodę na ogniu
2) Dodac ziemniaczki włoszczyznę (mogą byc także mrożonki) oraz kostki rosołowe
3) Aby zupa była bardziej syta można także dodac jakieś mięsko (kiełbasa, konserwa)
4) Gotować do momentu kiedy ziemniaczki będą miękkie
5) Można podawać z suchym chlebem który maczamy w pysznym wywarze zupy
SMACZNEGO!!!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez phm. Łukasz Strąk dnia Sob 17:58, 04 Lis 2006, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gala.nteria
RANGA: Harcerz Rzeczypospolitej
Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 283
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bo ja wiem...
|
Wysłany: Śro 12:14, 01 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Ja zawsze chciałam zrobić na ognisku banany z czekoladą, ale jakoś nigdy nie miałam okazji, a ponoć jest to przepyszne i w ogóle mniam
*rozpalić ognisko Ale to chyba w każdym wypadku
*banana zerwać z drzewa (albo poprostu kupić w warzywniaku )
*banana obrać ze skórki (sposób dowolny:P)
*banana włożyć do sreberka, a obok niego położyć z 2 kostki czekolady
*banana i czekoladę w sreberku włożyć do ogniska
*banana potrzymać tam trochę ( określenie względne )
*banana i czekoladę w sreberku wyjąć z ogniska
*banana skonsumować (;
**************************************************
Palce lizać
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
phm. Łukasz Strąk
RANGA: ćwik
Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 1:38, 02 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Ogniskowym hitem jest na pewno jajecznica a przepis na nią zna chyba każdy przedszkolak ale dla pewności przypomnę…
Przepis podstawowy:
1)Na patelni roztopić trochę margaryny lub wlać trochę oleju
2)Rozbite i dobrze wymieszane jajka dorzucamy na patelnię (bez skorupek )
3)Podsmażamy do uzyskania ulubionego stopnia przypieczenia (bardziej wodnista lub bardziej sucha)
Warianty rozbudowane:
Do jajecznicy można także dodawać ulubione dodatki takie jak: cebula, papryka, pieczarki, żółty ser, kiełbasę, boczek szynkę po prostu, kto co lubi.
Smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez phm. Łukasz Strąk dnia Sob 17:58, 04 Lis 2006, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gala.nteria
RANGA: Harcerz Rzeczypospolitej
Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 283
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bo ja wiem...
|
Wysłany: Czw 14:36, 02 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Gady
1. Wysyp mąkę (byle nie ziemniaczaną) do menażki (ale lepiej do garnka, zależy od liczby osób, które chcą je skonsumować) dosyp soli, wymieszaj a następnie robiąc otworek na "kupce" mącznej wlej trochę wody.
2. Ugniataj ciasto tak, aby nie przylegało ono do rąk oraz nie "pękało". Jeżeli ciasto się lepi dodaj mąki, jeżeli "pęka" dodaj wody. Dodawać składniki najlepiej jest poprzez wytaczanie posiadanej masy w dodawanym składniku. Po właściwym wyrobieniu ciasta ma ono mieć biały, szarawy kolor i posiadać w każdym miejscu jednakową konsystencję zbitej gliny
3. Teraz nawinąć na patyczek, lub rozgnieść na kamieniu
Na kamieniu, w sensie,żeby takie placki wyszły, prawie jak naleśniki, coś w tym stylu.
SMACZNEGO
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
phm. Łukasz Strąk
RANGA: ćwik
Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 15:35, 02 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Z ogniska świetne też są pieczone ziemniaczki tutaj wymagania tez nie są wygórowane potrzeba jedynie trochę ziemniaków najlepiej podobnej wielkości dużo żaru (najlepiej po dużym ognisku) oraz jakieś przyprawy sól jakiś kucharek lub vegeta
Przepis:
1) Żar rozgrzebać patykiem
2) Ziemniaki w mundurkach (w skórce) wrzucić we wcześniej przygotowane miejsce
3) Dokładnie obłożyć ziemniaczki żarem za pomocą patyka
4) W zależności od wielkości kartofli i od ciepła żaru ziemniaczki powinny być gotowe po 20 - 40 minutach
5) Obrać kartofle ze skórki przyprawić do smaku
Samczego!!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ufoludek
Administrator
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 21:51, 02 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Naleśniki Rudolfa
Niema co ukrywać, hit tegorocznego startu. Przepis specjalnie opracowany i dostraczony przez Ałka Łudołfa.
Ciasto:
Mąka: 150g
Jaja (1,5 szt.): 75g
Mleko: 150 ml
Woda: 125 ml
Sól do smaku
Słonina lub olej do obsmażania
Nadzienie:
Dżem: 300-350g
Sposób przygotowania:
Do garnka wybić jaja, dodać mleko, sól, wymieszać trzepaczką, wsypać przesianą mąkę i dobrze wyrobić trzepaczką aż ciasto będzie jednolite. Rozprowadzić ciasto wodą, wymieszać. Patelnie dobrze nagrzać natrzeć tłuszczem, wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzić po dnie patelni. Naleśniki smażyć z dwóch stron, odwracając łopatką, gdy brzegi naleśniki odchodzą od boków patelni. Zrumienione naleśniki składać na talerz jedne na drugich, aby nie obeschły.
Smarować roztartym dżemem i składać w chusteczkę.
Porcja na 4 osoby
SMACZNEGO
[/b]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Baku
RANGA: odkrywca
Dołączył: 21 Paź 2006
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z kątowni ;P
|
Wysłany: Sob 21:31, 04 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
ja nie wiem. co do przepisów, to wy róbcie, ja będę próbwał... ...chociaż i tak najbardziej świetne wychodza jabłka w karmelu...
Jak je zrobić?
1) Smażymy jabłka na ogniu, tak by był usmażone i nie ściągamy z kija
2) Topimy cukier w menażce , na karmel, uwaga,żeby nie przypalić, bo nie będzie słodki!
3)Usmażone jabłko (wciaż na patyku) oblepiamy w płynnym karmelu i gryziemy
Liczba jabłek nieograniczona, tylko trzeba mieć dosć cukru, żeby go roztapiać na karmel
Ah, i jakby wam zastygł karmel, to go rozpuszczać nad ogniem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
condolf
RANGA: Młodzik
Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/5
|
Wysłany: Sob 22:02, 04 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
A wdług mnie ja najlepsze gofry mojej i radka roboty Ósma już coś o tym wie
*po pierwsze trzeba mieć gofrownice
* po drugie Składniki:
# 1/2 kg mąki
# 2 jajka
# 3/4 szklanki cukru
# 1/3 kostki masła
# 2 łyżeczki proszku do pieczenia
# 1-2 szklanki wody
# cukier waniliowy
i wtedy zaczyna sie cała frajda:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ufoludek
Administrator
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 23:17, 04 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
O tak, gofry Rudego i Radka są nie pokonane  
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pwd. Łukasz Wnuk
Administrator
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 236
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z Laponii
|
Wysłany: Nie 12:20, 05 Lis 2006 Temat postu: :) |
|
|
Gofry Rudego są naprawdę niezłe, tylko jak wszystko w dużych ilościach szkodzą. Będziecie mieli okazję na biwaku coś popichcić.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ufoludek
Administrator
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 12:22, 05 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Rudy, slyszałeś?? Gofrownica na biwak
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
phm. Łukasz Strąk
RANGA: ćwik
Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 12:52, 05 Lis 2006 Temat postu: Sałatka MIX OWOCOWY |
|
|
Ostatnio sobie przypomniałem, że także niezłym wzięciem podczas Wigilii harcerskich cieszyła się zawsze sałatka owocowa przepisu mojej mamy, co starsi to na pewno to potwierdzą…
Potrzebne składniki:
Owoce w puszkach różnego rodzaju (mieszanki owocowe)
Banany – 3 szt.
Rodzynki – 1 op.
Jabłka – 4 szt.
Cytryna – 1 szt.
Mandarynki – 5 szt.
Cukier – dla smaku
(To składniki, które ja najczęściej używam, ale generalnie mogą być także inne owoce zależy to od waszej twórczości a także tego, co macie pod ręką)
Przepis:
1) Pokrojone owoce z puszek wraz z zalewą przełożyć do głębokiego naczynia
2) Pozostałe owoce obrać i pokroić na drobne kawałki i także dodać do naczynia
3) Dodać rodzynki
4) Polać wszystko cytryną, aby owoce nie ściemniały
5) Doprawić cukrem dla uzyskania najlepszego smaku
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gala.nteria
RANGA: Harcerz Rzeczypospolitej
Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 283
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bo ja wiem...
|
Wysłany: Nie 13:55, 05 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Przepis, który bardzo mnie zaintrygował Mianowicie bigos bez kapusty.
Poza tym można go zrobić i w normalnych warunkach i na ognisku (ale tu lepiej na kilku ogniskach )
Składniki:
1/2 kg pieczarek
1/2 kg cebuli
1/2 kg ogórków kiszonych
1/2 kg marchwi
25 dag papryki czerwonej
25 dag boczku
25 dag kiełbasy
20 dag przecieru pomidorowego
sól
pieprz
majeranek
Pieczarki pokroić w słupki, a cebulę, kiełbasę i boczek w kostkę. Razem przełożyć na patelnię i smażyć.
Ogórki, paprykę i marchewkę pokroić również w kostkę i smażyć na osobnej patelni.
Gdy wszystko się podsmaży, przełożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy, podlać wodą i dusić ok. 40 minut.
Doprawić do smaku. Podawać na ciepło z pieczywem.
Składniki podano na 8 porcji.
Smacznego.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
phm. Łukasz Strąk
RANGA: ćwik
Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 11:11, 08 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Do szybkich i równie smacznych dań dodałbym potrawę zwaną Ryż z jogurtem. Na wyjazdach 100 DH specjalistką w przyrządzaniu tej potrawy była zawsze druhna Kama z tego miejsca gorąco ją pozdrawiam.
Potrzebne produkty:
Ryż biały w woreczkach (1 op. gdzie są 4 woreczki wystarcza dla 6 os.)
Jogurty owocowe duże (1 jogurt na 2 os.)
Cukier (w zależności od potrzeb)
Przepis
1) Ryż w woreczkach ugotować
2) Poszczególne porcje ryżu zalewać jogurtem
3) Jeżeli trzeba do smaku, posypać cukrem
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|